یادداشت سردبیر
میترا فخر موحدی
Editor-in-Chief
در آستانه ورود به بیست و دومین سال انتشار
اولین و تنها مجله تخصصی طلا و جواهر
نقره ساعت و آنتیک ایران حامی توسعه پایدار صنعت طلا و جوهر کشور
یاران ارزشمند، مخاطبین فرهیخته، صنعت بزرگ و محترم طلا و جواهر ایران؛ با وجود همه پیشرفتهای الکترونیک برای ارسال اطلاعات و خبر، کاغذ و صنعت چاپ هنوز یکی از موارد ضروری در نشر اطلاعات است. نشریه، کتاب، روزنامه، برخلاف سایر محصولاتی که میتوانند بصورت وارداتی باشند، باید در کشور تولید شود، به این معنا که برای چاپ نشریات علمی تخصصی، هنری، روزنامهها و حتی کتب درسی و… که متناسب با قوانین کشور هستند، راهی جز نشر در ایران وجود ندارد، با این حال در یک سال و نیم اخیر صنعت چاپ و نشر با مشکلات بسیاری مواجه شده است.
این روزها اگر به بازار عرضه کاغذ سری بزنید علاوه بر آشفتگی در قیمت عرضه کاغذ با آشفتگی گسترده از بی سر و سامانی این بازار که توزیع آن هم اکنون در اختیار دولت است مواجه میشوید. آشفته بازاری که دیگر جای فعالیت سالم اقتصادی کمتر مهیاست و هرکس که بتواند دستی به سوی واسطهها و دلالان دراز کند از آسایش و سود بادآورده بیشتری برخوردار میشود و استخوان خردکردهها و با تجربهها که عمری را به سلامت و عزت نفس و کسب روزی حلال گذراندهاند با مشکلات فراوانی مواجه شده و چارهای جز ترک این بازار و گوشه نشینی ندارند.
این وضعیت، مخصوص تهران نیست، در قم نیز که مرکزیتی چاپ کتابهای مذهبی کشور محسوب میشود، اعتراضها حتی از سوی مراجع شنیده شد که نظارت بر بازار کاغذ و کتاب ضعیف است، دولت باید مشکل گرانی کاغذ را حل کند، زیرا خوراک روح از جسم مقدمتر است و دور شدن از کتاب سبب عقب ماندگی علمی و آگاهی میشود.
قیمت کاغذ دهها برابر و مجلات و کتابها گران شده است، مردم هم که در شرایط سخت اقتصادی قرار دارند به ندرت توان خرید مجلات و کتاب دارند و به همین علت بین مردم و مطالعه فاصله افتاده است.
در چنین شرایطی همگام با مشکلات داخلی و خارجی که در تامین کاغذ بوجود آمده است، مانند نقل و انتقالات پول، حمل کالا و عدم همکاری برخی از تامینکنندگان آسیایی و اروپایی برای فروش کاغذ برخی از فعالان را از این بخش خارج کرده است.
در واکنش به این اتفاق شمار زیادی از نشریات، روزنامهها شمارگان و تعداد صفحات خود را کاهش داده تا بتوانند در بازار گران کاغذ به حیات خود ادامه دهند. از ابتدای سال ۹۸افزایش قیمت کاغذ مجلات، روزنامه متاثر از قیمت برابری ارزهای خارجی مخصوصا دلار مثل سایر کالاها افزایش چشمگیری داشته است. بحث قیمت کاغذ تحریر و گلاسه به دلیل مصارف متنوعی که دارد متفاوت است
اهالی نشر بر این باورند که دولت باید بتواند با مدیریت قیمت کاغذ و حمایت از مطبوعات و ناشران از تضعیف رسانههای کاغذی و همچنین صنعت نشر جلوگیری کند.
مطبوعات و کتاب نقش مهمی در فرهنگسازی و پیشبرد توسعه ایفا میکنند؛ اما گرانی کاغذ و مشکلات حاصله از کرونا باعث نابسامانتر شدن وضعیت رسانهها شده است. با توجه به پایین بودن شمارگان مطبوعات و حضور نداشتن محصولات فرهنگی مانند نشریات، کتاب و روزنامه در سبد مصرفی خانوادهها
با توجه به این که هم اکنون وضعیت مطالعه در کشور نگرانکننده است در آیندهای نه چندان دور شاهد نابودی این فرهنگ خواهیم شد.
علاوه بر مشکلات کاغذ معظل بزرگی با نام ویروس کرونا فعالیت مطبوعات را دچار مشکل کرده است. ستاد ملی مقابله با کرونا و معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد اعلام کردند نسخه کاغذی نشریات و مجلات از ۱۶ فروردین ۱۳۹۹چاپ نخواهد شد.
ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد «انتشار مطبوعات و نشریات کاغذی مستلزم فعالیت مجموعهای از افراد از خبرنگاران تا فعالان صنعت چاپ و توزیع خواهد بود و این روند ممکن است بهصورت بالقوه به شیوع بیشتر بیماری منجر شود».
بنابر این طرح، از رسانههای مکتوب خواسته شده «برای تقویت جریان اطلاعرسانی و کارکرد آموزشی مقابله با کرونا همانند هفتههای اخیر، تمام ظرفیت خود را در فضای برخط و شبکههای اجتماعی بکار گیرند».
گروه نشریات تخصصی طلا و جواهر هم با تمام ظرفیت و امکانات موجود تلاش خود را برای تقویت جریان اطلاعرسانی و تهیه مطالب و تولید محتوی و کارکرد آموزشی بکار گرفته است و در ابتدای خرداد ماه ۱۴۰۰ با کسب اجازه از وزارت محترم ارشاد شماره ۱۲۰ مجله طلا و جواهر را منتشر نموده و با امید در جهت حفظ رسالت خود و با توجه به اهمیت سلامت و رعایت همه پروتکلهای بهداشتی، شمارهای متفاوت پر محتوی با حفظ همان کیفیت و ارتقاء سطح کیفی و عدم کاهش صفحات و با حفظ ویژگیهای متفاوت مرتبط با چاپ مجله طلا وجواهر
به فعالیت خود ادامه داده و همچنان اصرار بر تداوم چاپ نسخه مکتوب داریم و از مخاطبین بزرگوار و ارزشمند که در این مدت با پیگیری و تمایل خود نسبت به دریافت نسخ چاپی ما را دلگرم نموده اند نهایت قدردانی و سپاسگزاری را داریم. خداوند مهربان را شاکریم که حضور مخاطبین فهیم و با ادراک را در تمام لحظات فعالیت کاریمان حفظ فرموده و برکات وجودشان در همه ثانیههایمان جاریست. امید است این مجموعه بتواند به سهم خود ذخائر دانایی و آگاهی و اهمیت طلا و جواهر بر اقتصاد کشور و نقش تولیدکنندگان، صنعتگران، هنرمندان، طراحان و سازندگان کشور را به نظام سیاستگذاری و تصمیمگیری در سطوح مختلف نیز مرتبط ساخته و به افزایش عیار عقلانی و اثربخشی آنها یاری رساند.