کاملاً طبیعی است که تمام اعضای یک شرکت، نظرات متفاوتی دربارهی مسائل مختلف داشته باشند؛ اما اگر این اختلافنظرها به طور صحیحی از سوی مدیران سازمانها مدیریت نشود، در نتیجهی این سوء مدیریت، سازمان با بحرانهای مختلفی روبهرو خواهد شد.
اکنون قصد داریم راه حلهای مشترکی را برای مدیریت تعارضات محیط کار معرفی کنیم:
▪با چشمپوشی از مشکلات، یک محیط مثبت کاذب ایجاد نکنید
تعارض، مهمترین و بدیهیترین وجه زندگی شخصی و حرفهای هر انسانی است و با انکار صورت مسئله، نمیتوان واقعیت موجود را نادیده گرفت. پنهان کردن اختلافات و چشمپوشی از مشکلات تنها باعث ایجاد بی اعتمادی شده و فرهنگ سازمانی را زیر سؤال میبرد؛ در حالیکه قبول تعارض و کنترل درست آن میتواند به پیشرفت و سازندگی کسب و کارتان کمک کند.
▪برای ورود به مساله، وقت شناس باشید
حتماً در مقام یک مدیر شاهد مشاجره دو همکار خود درباره موضوعی بیاهمیت بودهاید. شاید اختلاف و جروبحث آنها بر سر پروژهای باشد که هر دو بهطور مشترک روی آن کار میکنند. مدیران کمتجربه و ناشی در این مواقع بدون هیچ تدبیری وارد مسئله میشوند و در مشاجره آنها مداخله میکنند. در حالیکه، درنظرگرفتن زمان مناسب برای ورود به مسئله، بسیار اهمیت دارد.
این احتمال وجود دارد که با ورود زودهنگام به مسئله نه تنها کمکی به رفع آن نکنید بلکه باعث دنبالهدارتر شدن اختلاف نیز شوید. پس رهبر سازمان باید قبل از ورود به مسئله برای حل تعارضات موجود، اوضاع را درنظر گرفته و شرایط را به خوبی بسنجد.
▪نقاط ضعف خود را بپذیرید تا بتوانید اختلافات را مدیریت کنید
اگر شما یک رهبرید، بدین معنی است که نقاط ضعفی هم دارید و قطعاً شما قدرت خارقالعاده ندارید. بلکه فردی عادی با مهارتهای خاص هستید که اکنون رهبری یک سازمان را عهدهدار شدهاید. پس وظیفه شماست که گوش شنوا داشته باشید و به حرف زیردستان خود گوش کنید، دغدغههایشان را حلوفصل کرده و تغییرات لازم را به وجود آورید.
در دنیای امروز، غرور جایی در سازمان ندارد. همه ما بدون توجه به جایگاه شغلی و اجتماعیمان آسیبپذیر هستیم و پذیرش همین مسئله سبب میشود تا هیچ مانعی نتواند جلوی راهمان را بگیرد. پس پذیرش نقاط ضعف و تلاش برای بهبود آنها میتواند در مدیریت تعارض مفید واقع شود.
▪به کارمندانتان کمک کنید تا ظرفیتهای خود را شکوفا کنند
وجه تمایز مدیران موفق و مدیران ناموفق، ناشی از میزان توانایی آنها در شناسایی نقاط قوت و ضعف کارمندان و فراهم کردن محیطی برای شکوفایی استعدادهایشان است.
شکوفاسازی تواناییهای درونی، بروز اختلاف را به صفر میرساند زیرا این نوع نیروی انسانی به بلوغ درونی رسیده و سعی میکند با روش درست، به مدیریت ارتباطات خود بپردازد. پس بهعنوان یک مدیر بکوشید برقراری ارتباط را در سازمانتان تسهیل بخشید، کارمندان را از برنامههای جدید مطلع کرده، جلوی شایعهپراکنی را بگیرید و به رشد محتوایی کارمندانتان کمک کنید.